مقدمه
ماه اکتبر ماه آگاهی بخشی در رابطه با سرطان سینه نام گرفته و توصیه شده که در تمام طول این مدت به این موضوع پرداخته شود. اکثر افراد نیز با به همراه داشتن روبانی صورتی با این جنبش همگام شده و در این راه تلاش میکنند. اما چرا پرداختن به این سرطان تا این حد مهم است؟ علت آن آمار بالای مبتلایان و نرخ مرگ و میر نسبت به سایر سرطانهاست. این سرطان با وجود اینکه تقریبا فقط زنان را درگیر میکند اما 30 درصد از تمام انواع ابتلا به سرطانهای مختلف را تشکیل میدهد و دومین سرطان فراگیر در زنان و همچنین دومین سرطان کشنده در آنان است. این در حالیست که اگر آگاهی نسبت به این بیماری افزایش یابد و معاینات پیشگیرانه به خوبی انجام شود این بیماری میتواند تا 90 درصد به خوبی درمان شود.
به همین دلیل امروز تصمیم گرفتیم تا پنج مورد از مهمترین نکاتی که باید در رابطه با سرطان سینه بدانید را برایتان بازگو کنیم.
عوامل ایجاد خطر را بشناسید
قدم اول این است که بدانیم چه عواملی ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. این عوامل به دو دسته اجتناب پذیر و اجتناب ناپذیر تقسیم میشوند.
عوامل اجتناب ناپذیر عبارتند از:
زن بودن(داشتن هورمونهای زنانه بیشتر)،-افزایش سن،-وراثت، ژنهای مستعد-وجود سرطان سینه در خانواده درجه اول،-سابقه سرطان سینه در خود فرد،-سفید پوست بودن،-قد بلند بودن،-سینههای بزرگ داشتن،-وجود تومورهای خوشخیم در سینه،-اولین عادت ماهانه زیر 12 سال،-یائسگی بعد از 55 سال،- برخورد اشعه رادیوگرافی به قفسه سینه
همچنین عوامل اجتناب پذیر که غالبا مربوط به سبک زندگی ست عبارتند از:
نوشیدن الکل،-اضافه وزن یا چاقی مفرط،-کم تحرکی،-باردار نشدن یا بارداری بالای 35 سال،-شیر ندادن به نوزاد،-استفاده از داروهای ضدبارداری،-هورمون تراپی بعد از یائسگی،-ایمپلنتهای سینه
البته باید بدانید که هیچ عاملی خبر از ابتلای قطعی نمیدهد و اینها تنها مواردی ست که محققان طی سالها دریافته اند که با امکان ابتلا به این سرطان در رابطه است و ذکر آن نه برای ایجاد نگرانی بلکه برای این است که در صورت داشتن این عوامل توجه بیشتری به سلامت خود و چکاپهای دورهای داشته باشید.
با علائم و نشانهها آشنا شوید
برای دانستن علائم و نشانهها مهم است که بافت سینه خود را به خوبی بشناسید تا به این وسیله بتوانید کوچکترین تغییراتی را متوجه شوید.
تغییراتی که باید آنها را جدی بگیرید عبارتند از:
احساس وجود تومور در ناحیه سینه و زیر بغل،-برجستگی یا فرورفتگی در ناحیه سینه،-پوست پرتقالی شدن بخشی از سینه،-درد در ناحیه نوک سینه یا اطراف آن،-فرورفتگی در نوک سینه-هر گونه پوسته پوسته شدن، برآمدگیهای جوش مانند، ضخیم شدن و یا قرمزی نامتعارف،-هرگونه ترشح از سینه،-هر تغییری در فرم سینهها
هرچند که هر کدام از این عوامل میتواند دلایل مختلفی غیر از سرطان داشته باشد، اما برای تشخیص این موضوع باید حتما به یک پزشک مراجعه کنید.
از همین امروز پیشگیری را شروع کنید.
همه ما میدانیم که در هر موردی پیشگیری بهتر و کم هزینه تر از درمان خواهد بود پس در این مورد هم لازم است که اقدامات پیشگیرانه را رعایت کنیم. هر چند همانطور که گفته شد هیچ دلیل تضمین شدهای برای ابتلا وجود ندارد بنابراین هیچ اقدامی که به صورت قطعی بتواند جلوی بروز این بیماری را بگیرد هم وجود ندارد، اما میتوان احتمال وقوع آن را کاهش داد.
این اقدامات عبارتند از:
قطع یا کاهش مصرف الکل
قطع مصرف سیگار
ماندن در محدوده وزنی سالم
تغذیه کودک با شیر مادر
پرهیز از قرار گرفتن در معرض اشعه
داشتن یک روتین منظم از فعالیت بدنی
همچنین اگر در خانواده خود سابقه نوعی از سرطان بخصوص سرطان سینه را دارید به سادگی و با انجام چند آزمایش میتوان تشخیص داد که آیا حامل ژن هایی که در بروز بیماری موثرند هستید یا خیر و در ادامه پزشک معالج میتواند در صورت امکان ابتلا درمانهایی را از جمله برداشتن اختیاری سینه برایتان آغاز کند.
از طرفی داشتن تغذیه مناسب و گنجاندن مقدار مناسبی از لبنیات، فیبر، اسیدهای چرب امگا 3 و میوهها و سبزیجات نارنجی و قرمز رنگ، نه تنها برای انواع سرطان، بلکه برای انواع بیماریها مفید خواهد بود.
معاینات دورهای را جدی بگیرید
مهم ترین عامل برای پیشگیری از حاد شدن سرطان سینه معاینات دورهای ست. توصیه میشود که هر فرد بالای 18-20 سال، هر ماه، چند روز بعد از اتمام قاعدگی به معاینه دقیق خود بپردازد.
همچنین در بازه 40–50 سالگی هر دو سال یکبار و بعد از آن یک بار ماموگرافی در سال توصیه میشود. ماموگرافی نقشی کلیدی در این بیماری ایفا میکند و گفته میشود که در ایالات متحده بیش از 60 درصد سرطانهای سینه در مراحل اولیه به این وسیله شناسایی و درمان میشوند.
با استرس خداحافظی کنید
گاهی در برخی مجامع علمی از استرس و اضطراب به عنوان مادر همه بیماریها یاد میشود که تشبیه غلطی هم نیست. در کنار اینکه باید همیشه نسبت به سلامت خود هوشیار باشید اما باید این را هم بدانید که پرداختن بیش از حد به این موضوعات و همچنین پرسه زدن در سایتهای نامعتبر نه تنها مفید نیست، بلکه اضطراب بی موردی ایجاد میکند که باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن و همچنین مشکلات روحی و روانی خواهد شد. همیشه با مراجعه به سایتهای معتبر مانند سازمان بهداشت جهانی، اطلاعات خود را به روز نگه دارید و آرامش داشته باشید.
پزشکان هرگونه ارتباط بین انواع سینه بند و سرطان را نفی میکنند. استفاده از کافئین ریسک ابتلا را بالا نمیبرد و هر توده ای در سینه سرطانی نیست (از هر 10 توده یافت شده 9 عدد از آن ها غیرسرطانی بودند)
حتی ارتباط پارابن (مادهای که در برخی از محصولات آرایشی بهداشتی استفاده میشود) و این نوع از سرطان هم هنوز در دست بررسی ست.
همچنین این را هم در نظر داشته باشید که ما در دنیایی زندگی میکنیم که روز به روز پیشرفته تر میشود و با مقداری هوشیاری میتوان تا درصد قابل توجهی از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد.
هرچند که از صد در صد مبتلایان به این بیماری، نود و نه درصد را خانمها تشکیل میدهند اما آگاهی بخشی و توجه به آن محدود به خانمها نیست، چرا که میگویند آنچه از سرطان داشتن سخت تر است، داشتن عزیزی ست که به سرطان مبتلاست. سرطان سینه به علت فراگیری بالای آن باید مورد توجه قرار گیرد و آمار بالای مرگ و میر در این بیماری، آن هم درحالیکه اکثریت مبتلایان در مراحل اولیه به راحتی درمان میشوند نشان میدهد که هنوز آگاهی بخشی به میزان کافی انجام نشده و همه با هم باید برای این موضوع تلاش کنیم تا به تدریج عزیزان کمتری را به خاطر غفلت از این بیماری از دست دهیم.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد و توصیه میکنیم با هر کسی که سلامتیشان برایتان مهم است به اشتراک بگذارید.
Ala
منابع
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer.html
https://www.foxchase.org/blog/why-breast-cancer-awareness-so-important
https://www.cancer.gov/types/breast/research
https://www.who.int/cancer/detection/breastcancer/en/index3.html