فهرست
صنعت مد و فشن پر از فرصتهای شغلی متفاوت است و این طور به نظر میرسد که این فرصتها در ایران رو به افزایش هستند. از بین تمام شغلهای مرتبط با فشن، طراحی لباس و طراحی مد علاقهمندان بیشتری دارد. در این مطلب تفاوت طراحی لباس طراحی مد را بررسی کردهایم.
در نگاه اول اگر خیلی در این صنعت جستوجو نکرده باشید طراحی لباس و طراحی مد به نظر یکی هستند اما در حقیقت دو عنوان شغلی مختلف را در بر میگیرد. هر چند ممکن است در کسب و کارهای کوچکتر همهی وظایف بر عهدهی یک نفر باشد.
طراح لباس کیست؟
طراحی لباس طرفدار کم ندارد. بسیاری از علاقهمندان صنعت فشن به طراحی لباس به عنوان شغلی رویایی نگاه میکنند. طراح لباس کسی است که برای لاینهای متفاوت یک تولیدکنندهی پوشاک، لباس طراحی میکند. کسی که طراحی لباس انجام میدهد باید به اصول طراحی لباس مانند رنگشناسی و پارچهشناسی آگاه باشند.
اکثر طراحان لباس در یک تیم و در کنار سایر افراد مشغول به کار میشوند. بسته به اینکه طراح برای افراد لباس طراحی کند یا مجموعههای صنعتی افرادی که با آنها همکاری میکند متفاوت است. برای مثال خیاطها، عمدهفروشان، مشتریان فردی، سایر طراحان در مجموعه، عکاسان و مدلها از جمله این افراد هستند.
به طور معمول طراحان لباس در ابتدا لباس را بر روی کاغذ یا در کامپیوتر با اپیلیکیشنهای رایج برای طراحی لباس طراحی میکنند. بعد از آن پارچه را انتخاب میکنند. در برخی موارد با توجه به شیوهی کار ممکن است تولید لباس هم به عهدهی طراح باشد. اما وظیفهی اصلی طراح لباس طراحی و انتخاب متریال مورد استفاده و مولاژ کار است.
داشتن مهارت نرم، آگاهی از ترندها و اتفاقات روز در دنیای مد، داشتن مهارت طراحی و دانستن اصول آن و دانستن نحوهی استفاده از نرمافزارهای طراحی لباس از جمله مهارتهایی است که هر طراح لباسی به آن نیاز پیدا میکند. پس اگر به این شغل علاقه دارید به دنبال کسب این مهارتها باشید. طراحان لباس با توجه به علاقه و تواناییشان معمولا در طراحی یک لاین لباس فعالیت میکنند. برای مثال طراحی لباس ورزشی، لاین بانوان یا لباس کودکان.
طراح مد کیست؟
شاید در بسیاری از تولیدات پوشاک در ایران عنوان شغلی طراح مد چندان مورد استفاده نباشد. با این حال در کسب و کارهای بزرگ مد، طراحان مد نقشی اساسی دارند و بخش بزرگی از بیزینس مد به حضور آنها وابسته است. طراحی مد هم مانند طراحی لباس منجر به تولید لباس میشود اما تفاوتهایی بین این دو است.
در طراحی مد چیزهایی بیش از طراحی لباس مطرح است. در واقع طراحی لباس بخشی از طراحی مد در نظر گرفته میشود. طراح مد کسی است که به جز لباس، اکسسوری و سایر المانهای یک استایل یا لوک را طراحی میکند. طراحان مد معمولا بعد از طراحی در بخشهای تولید و حتی عرضهی لباس هم همکاری میکنند.
خلاقیت و رقابت در طراحی مد بسیار زیاد است. اگر میخواهید وارد این حوزه شوید باید در زمینههای مختلف مد مانند طراحی لباس، استایلینگ و حتی بازاریابی مهارت داشته باشید. باید بتوانید در دنیای پر از رقابت چیزی خاص و خلاقانه خلق کنید.
تفاوت طراحی مد و لباس
همانطور که اشاره کردیم طراحی لباس بخشی از طراحی مد است. یک طراح مد باید در زمینههای متفاوتی مهارت داشته باشد. طراح لباس نیازی ندارد درباره بازار فروش و یا سایر حوزههای مد اطلاعات داشته باشد. او میتواند این کار را به سایر اعضای تیم بسپارد. اما طراح مد در فعالیتهای بیشتری مشارکت میکند.
در یک شرکت پوشاک طراح لباس برای مخاطب خاصی طراحی میکند. البته در زبان فارسی هم طراحی لباس در فیلم(costume design) و هم طراحی لباس در صنعت پوشاک(clothes design) با یک واژه تعریف میشوند هرچند تفاوتشان واضح است.
همین تفاوتها باعث میشود که یک طراح مد راحتتر بتواند به تنهایی کار کند. بسیاری از شرکتهای تولید پوشاک به دنبال طراحان لباس هستند چون سایر نیازهایشان را سایر افراد در شرکت بر طرف میکنند اما اگر به دنبال راهاندازی برند خود هستید احتمالا باید درباره طراحی مد بیشتر بدانید.
اگر هنوز نمیتوانید انتخاب کنید که کدام شغل برایتان مناسب است، میتوانید از یادگیری اصول طراحی لباس شروع کنید. مقاله پنج نکته که قبل از طراح لباس شدن باید بدانید میتواند بهتان کمک کند. بهترین روش شروع طراحی لباس با آموزش و مطالعه درست است.
شباهت طراحی لباس و مد
با اینکه طراحی لباس و طراحی مد دو عنوان شغلی مجزا هستند اما تا حد زیادی با هم همپوشانی دارند. در هر دو این شغلها محصول نهایی لباسی است که به دست خریدار میرسد. تفاوت این دو شغل در رویکرد و وظایف طراحان است.
هر کدام از این شغلها میتوانند مزایا و معایبی داشته باشند. اگر در ابتدای راه هستید و میخواهید بین این دو شغل یکی را انتخاب کنید ویژگیهای شخصیتی و علایقتان را در اولویت قرار دهید. در مورد همهی مشاغل مد مطالعه کنید تا بهترین راه را پیداکنید. شغلهای پر درآمد برای فارغالتحصیلان رشته طراحی لباس کم نیستند و با توجه به مهارتتان میتوانید در این مشاغل به درآمد بالایی برسید.
مشاغل دیگر مرتبط با مد
طراحی لباس تنها یکی از مشاغل دنیای مد است. برای موفقیت در این زمینهی کاری بهتر است تحصیلات آکادمیک مرتبط با آن را داشته باشید یا به نحوی آموزش ببینید. اما اگر طراحی را دوست ندارید شغلهای دیگری هم در دنیای مد وجود دارد که میتواند برای شما مناسب باشد.
- مدلینگ: مدلها افرادی هستند که با پوشیدن لباسها آنها را به نمایش در میآورند. به این بخش از صنعت مد، مدلینگ گفته میشود.
- عکاسی مد: هر لباسی برای اینکه واضح و کامل نشان داده شود به عکاسی مناسب هم نیاز دارد. البته عکاسان مد میتوانند سبک و روش خود را داشته باشند. آنها دید و ایدهی خود را در عکسها نشان میدهند.
- خیاطی و دوخت: طراحی فقط بخش اول تولید یک لباس است. در ادامه طرحها باید اجرایی شوند. در تولیدات هر پوشاکی خیاطها نقشی مهم برای تولید لباس با کیفیت ایفا میکنند.
- ژورنالیست و مدنویس: در صنعت مد افرادی هستند که اخبار مد را دنبال میکنند و در مجلات مد درباره آنها مینویسند. ژورنالیستهای مد بخش مهمی از گردش این صنعت را به عهده دارند. اما مدنویسها و ژونالیستها میتوانند به شیوههای مختلفی در این صنعت فعال باشند. از یک بلاگ شخصی گرفته تا نوشتن در مجلات بزرگ همگی میتوانند درآمدزا باشند.
- تصویرگر مد: تصویرسازان مد جزئیات طراحی را تکمیل میکنند و طراحان مد در طراحی تصویر کمک میکنند.
اینها تنها بخشی از مشاغل موجود در صنعت مد هستند که هر کدام به دانش و مهارت جداگانهای نیاز دارند. برای آنکه دقیقتر درباره صنعت مد بدانید میتوانید به هر کدام از این شغلها سرک بکشید تا متوجه بشوید وظایف هر فرد از طراح لباس تا تصویرگر مد چیست.
منابع
https://work.chron.com/difference-between-fashion-designer-clothing-designer-4556.html
https://careertrend.com/careers-couture-fashion-designer-15714.html