علل چربی پوست
1.ژنتیک
اگر پدر و مادر شما پوست چربی دارند، احتمالا شما هم پوست چربی خواهید داشت. غدد بزرگ چربی که سبوم(Sebum) زیادی تولید میکند به صورت ارثی میتواند نسل به نسل منتقل شود.
2.محیط
اگر شما در محیطی با آبوهوای گرم و مرطوب زندگی میکنید، مستعد پوست چرب هستید. گرما و طوبت غدد را تحریک میکنند تا سبوم بیشتری ترشح کنند. در محیط سرد و خشک، برخلاف محیط گرم و مرطوب، پوست خشک میشود و غدد برای تامین چربی مورد نیاز پوست مجبور به فعالیت بیشتری میشوند.
3.پاکسازی بیش از حد
اگر پوست چربی دارید، شستوشوی پوست با شویندههای سنگین یا استفاده مکرر از اسکرابها بدترین کاری است که میتوانید بکنید زیرا باعث افزایش ترشح چربی میشود. به همین دلیل است که استفاده از پاککنندههای ملایم بسیار مهم است. برای اطلاعات بیشتر درباره پاکسازی پوست میتوانید مقاله پنج پیشنهاد ووگ برای پاکسازی پوست را مطالعه کنید.
4.دارو
استرویدها، داروهای ضد بارداری و هورمونی از عوامل ایجاد پوست چرب هستند. همچنین استفاده از دارویی که باعث کمآبی بدنتان میشود، غدد چربی را تحریک میکند سبوم بیشتری ترشح کنند و پوست شما چربتر میشود.
5.لوازم آرایشی
بسیار مهم است که همیشه از محصولات مراقبت از پوستی استفاده کنید که مناسب نوع پوست شما هستند، کیفیت بالایی دارند و برچسب بدون چربی دارند. به عنوان مثال، اگر از محصولی برای پوست مختلط یا پوست خشک استفاده میکنید، در حالی که نوع پوست شما چرب است، باعث تولید چربی بیشتر میشوید . لوازم آرایشی بی کیفیت به پوست آسیب میرسانند و غدد چربی را وادار میکنند که فعالیت بیشتری کنند و در نتیجه پوست شما چربتر میشود.
6.تغییرات هورمونی
هورمونها و چربی پوست با یکدیگر رابطه تنگاتنگی دارند. در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی که تغییرات هورمونی اتفاق میافتد، غدد چربی فعالیت بیشتری میکنند. همزمان سلولهای مرده پوست و چربی بیش از نیاز باعث مسدود شدن منافذ پوست و ایجاد جوش میشوند. استرس نیز این چرخه را تشدید میکند.
7. رژیم غذایی
مصرف بیش از اندازه لبنیات و غذاهایی که کربوهیدرات و قند دارند از عوامل افزایش چربی پوست هستند. متخصصان پیشنهاد میکنند تا افرادی که پوست چرب دارند میوه، سبزیجات تازه و غلات کامل مصرف کنند.
کنترل چربی پوست
درمانهای خانگی برای پوستهای چرب می تواند به کاهش میزان چربی روی پوست و جلوگیری از عوارضی مانند آکنه و قرمزی کمک کند. با اینحال، بسیاری از این درمانها به علت اصلی ترشح بیش از حد سبوم نمی پردازند. به عنوان مثال، اگر عامل چربی پوست شما هورمونها هستند، می توان آن را در خانه کنترل کرد اما درمان نمی شود.
ممکن است علت چربی پوست بیش از یک عامل باشد. زمانی که درمان را شروع میکنید باید به آن مدتی زمان دهید تا اثر کند. اما اگر بعد از گذشت زمان تغییری در آن مشاهده نکردید، راهکار را تغییر دهید یا به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
1. شست و شو صورت
صورت خود را دوبار در روز ،صبح و شب، با شوینده ملایم همراه با آب، با حرکات دایره و آرام بشویید.
2.استفاده از مرطوب کننده
برخی به غلط تصور میکنند که استفاده از مرطوبکننده باعث افزایش چربی پوست میشود. در صورتی که در واقعیت استفاده نکردن از مرطوبکننده است که پوست شما را وادار به تولید بیشتر سبوم میکند تا پوست را مرطوب نگه دارد. در روتین پوستیتان یک مرطوبکننده و یک ضد آفتاب بدون چربی داشته باشید. اگر درباره اهمیت ضد آفتاب اطلاعات ندارید مقاله ضد آفتاب همیشه همه جا را مطالعه کنید.
3. به صورت خود دست نکشید
رعایت این نکته سخت است زیرا اکثر ما اغلب بدون اینکه متوجه باشیم صورت خود را لمس می کنیم. دستهای ما میتوانند کثیفی، روغن و باکتریها را به صورت ما انتقال دهند که منجر به تجمع چربی و آکنه میشود.
4. استفاده از ماسک خاک رس
ماسکهای خاک رس ممکن است برای جذب چربی اضافی از صورت شما مفید باشد. این ماسک می تواند روغن را از منافذ بیرون بکشد و زمانی که خاک رس را بشویید، چربیها شسته می شود. یک مطالعه نشان داده است که این ماسک تاثیر بهسزایی در کاهش چربی پوست و آکنه در افرادی که به مدت شش ماه، دو تا سه بار در هفته از آن استفاده کردهاند داشته است.
5. استفاده از چای سبز
حتما چای سبز را بخاطر خواص آنتی اکسیدانهایش میشناسید، اما آیا میدانستید که استفاده از بر روی پوست چه تاثیرات مثبتی دارد ؟ افرادی از امولسیون 3 درصد چای سبز روی پوست خود استفاده کردهاند، پس از دو ماه شاهد کاهش چشمگیر چربی اضافه پوست خود بودهاند.
6. استفاده از محصولات اسید سالیسیلیک
لایه برداری ملایم، با استفاده از یک لایه بردار برپایه اسید سالیسیلیک به صورت هفتگی، میتواند به حذف سلولهای مرده پوست، چربی اضافی و سایر مواد زائد از سطح پوست کمک کند.
7. استفاده از کاغذهای بلاتینگ یا پدهای دارویی
کاغذهای لکهدار و پدهای دارویی معمولا میتوانند به جذب چربی اضافی از سطح پوست کمک کنند.
8. کاهش استرس
محققان استرس عامل ترشح هورمونهایی میدانند که به تولید سبوم کمک میکند.
سعی کنید استرس را با استفاده از تکنیکهای کاهش استرس مانند : یوگا، مراقبه، اجتناب از نیکوتین یا الکل، خوب خوابیدن ورزش منظم و هیدراته ماندن از خود دور کنید.
9. استفاده از محصولات دارای رتینوئید
اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است، به نظر میرسد مشتقات خاصی از ویتامین A به نام رتینوئیدها -باعث کاهش تولید سبوم میشوند. البته این موضوع به تحقیق بیشتری نیاز دارد. این محصولات نیاز به نسخه دارند و برای مصرف آن حتما باید با پزشک مشورت کنید.
10. استفاده از محصولات حاوی نیاسینامید
نیاسینامید، مشتق شده از ویتامین B3، می تواند به کاهش میزان دفع سبوم و کاهش ظاهر پوست چرب کمک کند. بر اساس یک منبع معتبر در سال 2017، 100 نفر که از محصولات موضعی حاوی 2٪ نیاسینامید استفاده کردند، پس از 2 تا 4 هفته استفاده، کاهش قابل توجهی در میزان تولید سبوم داشتند.
11. تزریق بوتاکس
تزریق بوتاکس از رشد غدد چربی جلوگیری میکند و تولید سبوم را کاهش میدهد. تزریق ممکن است در عرض یک هفته نتایجی را به همراه داشته باشد، اما ممکن است فرد برای حفظ نتایج هر چند هفته یا چند ماه یکبار به تزریق مجدد داشته باشد. فراموش نکنید که تزریق بوتاکس را توسط یک پزشک متخصص و باتجربه انجام بدهید.
منابع
The 7 Biggest Reasons for your Oily Skin (foreo.com)
What Are the Causes of Oily Skin? (healthline.com)
Oily Skin: Causes and Treatments (verywellhealth.com)
19 ways to reduce oily skin: Clinical treatments and home remedies (medicalnewstoday.com)